2023. március 27. hétfő

Kevi perec

Vissza

A kunsági lakodalmak vendégkínálói között olyan elmaradhatatlan a sodrott kevi perec...

A násznépet és a kapuban bámészkodó menyasszony-lesőket kínálták ezzel az apró finomsággal, ami egész Nagykunság-szerte ismert, csak nevében más: Kisújszálláson a hasonló tésztából és ízzel készült ablakos kalács, a Nagykunság egyéb helyein a kunsági perec... Túrkeve egyik büszkesége ez az ínyencség.

A falusi búcsúknak hasonlókép elengedhetetlen kelléke volt régebben a kunsági mellett a kevi perec. Idővel azonban ünnepi gasztronómiai különlegességből egyre inkább olyan hétköznapi eledellé vált, aminek formája és íze elsősorban Túrkevén jellemző. Itt a napi élelmiszerek között a snack, chips és egyéb rágcsálnivalók mellett előkelő helyet foglal el a Kevi perec ami továbbra is gyakori szereplője az ünnepi asztaloknak.

 Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2 dkg cukor
  • 1 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 3dl tejföl

Elkészítés módja:

½ dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy 2 dl-s csészében vagy pohárban. Amíg az élesztő feljön, addig a szükséges 1 kg liszthez hozzáadjuk a zsiradékot és a többi hozzávalót. Legvégül a tejben habosra feljött élesztőt. Összekavarjuk a hozzávalókat, és addig gyúrjuk a tésztát, míg el nem válik a dagasztó edény falától. Az alaposan kidolgozott tésztát cipó formájúra alakítjuk. Letakarjuk, és 20 percig állni hagyjuk. Utána 6-8 részre felvágjuk a tésztát. Az egyes darabokat tovább csipkedjük olyan kis darabokra, amelyből kb. 25-30 cm hosszú, 3mm egyenlő vastagságú rudat nyújtunk. Ezután az egyenlőre kinyújtott tészta két végét ellentétes irányba a nyújtó deszkán megsodorjuk, majd felemeljük, s a két végét összefogjuk. A tésztánk magától összefonódik. Utána az összesodrott tészta két végét óvatosan megfogjuk, bedugjuk a tekert végébe a tésztának, kicsit összenyomjuk, s így elkészül a szép kerek perecünk. A tepsiben elhelyezett pereceket sütés előtt felvert tojással megkenjük. A tésztát 230 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

3. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://www.pekszovetseg.hu/kunsagi-perec

http://www.pekrend.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=50:kunsagiperec&catid=20:hires-termekek&Itemid=33

Polgármesteri beszámolók

Polgármesteri beszámolók
Új vezető a Városgondnokság Kft élén
Új vezető a Városgondnokság Kft élén
2023. március 23.
A városban meglepő érdeklődés övezte idén januárban a Városgondnokság Kft élén történt...
Költségvetése van városunknak!
Polgármesteri beszámolók
2023. március 22.
Pedibusszal iskolába
Polgármesteri beszámolók
2023. március 21.
PARKOLÁS GONDOK
Polgármesteri beszámolók
2023. március 20.
Polgármesteri beszámolók
KÖLTSÉGVETÉS 2023 ONLINE BEJELENTKEZÉS ADATAI
KÖLTSÉGVETÉS 2023 ONLINE BEJELENTKEZÉS ADATAI
2023. március 23.
Tisztelt Túrkeveiek! Mai napon 16 órától itt a Facebook felületén személyesen tartok...
Megindultak a padkázások is városunkban
Polgármesteri beszámolók
2023. március 18.
Munkamegbeszélés F. Kovács Sándor képviselő úrral
Polgármesteri beszámolók
2023. március 17.
Herman Ottó téri járda
Polgármesteri beszámolók
2023. március 16.

Városunk szolgáltatásai

Az ikonok közül válassza ki a kívánt kategóriát és kattintás után megjelenik a térképen a pontos helye az adott szolgáltatásnak. A térképen megjelenő ikonra kattintva megtalálja a szolgáltatás részletes információit.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további részletes információra van szüksége valamelyik szolgáltatásukkal kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi üzenetküldő segítségével és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Túrkeve Városi Önkormányzat elérhetőségei:

Üzenet

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.