2024. szeptember 08. vasárnap

Túrkevei választások eredményei a számok tükrében

Vissza

A végeleges eredmény óta „rádiócsendben“ voltam, szerencsére egy olyan helyén az Erdélyi-Szigethegységnek, ahol nincs is térerő. Jó volt két nap pihenés egy nagyon jó társaságban, akiknek ezúton is köszönöm, hogy társak voltak az eredmények várásában, és az azzal kapcsolatos érzéseket megosztották velem. Azóta meg kapkodok, most van kevéske időm, hogy pár érdekes számot megosszak azokkal, akiket érdekel az ilyesmi. Persze ezen számok nem fontosak, csak érdekesek talán néhányaknak. A választásokkal kapcsolatos híradásokat ezúttal befejezni tervezem, és abban bízok, hogy lassan majd minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Addig is most, elsőként is ezúton köszönöm meg mindazoknak, akik Túrkevén elmentek szavazni, éltek demokratikus jogukkal, és véleményt nyilvánítottak a választásokon. Köszönöm!

Külön nagyon köszönöm a támogatás mindazoknak, akik akik szavazataikkal segítették, hogy folytassam a polgármesteri munkámat, és még nagyobb hálával köszönöm azoknak, akik az általam javasolt képviselőket is támogatták.

Előzőeknek még egyszer nyomatékot adva: őszintén, nagyon-nagyon köszönöm mindazoknak, akik olyan jelöltekre szavaztak, akiknek támogatására kértem a szavazókat, ez az igazi támogatás részemre, ez az igazi eredmény, ez jelent nekem (és azt hiszem a városnak is) nagyon-nagyon sokat! Nagyon magas felhatalmazást kaptunk a város vezetésére, és mindent el fogok követni, hogy senki ne bánja meg a támogatását. Mindent elkövetünk, hogy még több eredményt mutathassunk fel 5 év múlva, és még többek számára hozzon megelégedettséget munkánk.

S néhány érdekesség a választás túrkevei vonatkozásairól:

1. A választók minden bizonnyal érdemi tétet éreztek a választás kimenetlét illetően, mert a rendszerváltás óta még soha nem adtak le ennyi érvényes szavazatot polgármester-jelöltekre, pedig 2002 előtt érdemben többen voltak a szavazásra jogosultak. (2024-ben 3606 választó)

2. A rendszerváltás óta még soha nem kapott egy megválasztott polgármester-jelölt sem ennyi szavazatot. (2169 szavazat)

3. A rendszerváltás óta még soha nem nyert ilyen magas arányú támogatottsággal Túrkevén egy megválasztott polgármester-jelölt sem. (61,13%)

4. A 10 ezer alatti lélekszám miatti „kislistás“, közvetlen képviselői választás óta (2010), mindössze 10 jelölt lépte át a 1400 szavazati számot, de abból 6 jelölt az idei választásokon, és az első öt abszolút szavazási rekordot döntött.

5. Még nem fordult elő, hogy bármely választás esetén 12 jelölt is 1000 szavazat fölött kapjon támogatást, azaz most volt a legmagasabb a bejutási küszöb az évek alatt.

6. Még soha nem volt új induló, aki első indulásra ilyen magas arányú támogatással jutott volna be a képviselő-testületbe, mint most Kiss-Simon Edit (1727 szavazat). A korábbi „rekorder“ egyébként Kántor Lajos volt 2019-ben, aki 155%-át hozta 2024-ben előző eredményeinek.

7. Még nem fordult elő városunkban, hogy ilyen magas támogatási aránnyal nyert volna jelölti együttműködés, mint 2024-ben, ahol 6 együttműködő jelöltből mind a 6 bejut, és a 6. helyen szereplő is több, mint 170 szavazattal magasabb támogatást kap, mint az őt követő jelölt (Magos Vilmos), aki egyébként polgármester-jelölt is volt.

8. Magos Vilmos 1318 képviselői szavazatot, 1379 polgármesteri szavazatot gyűjtött be, de az Európai Parlamenti választásra a kormányzópártok 1681 túrkevei szavazatot kaptak, vagyis a kormánypártok szimpatizánsaiból több száz nem szavazott a Fidesz helyi jelöltjeire, így Magos Vilmosra.

9. A helyi Fidesz jelöltjeinek súlyos veresége ellenére nem szerepeltek rosszul. Szabó Attila kivételével minden jelölt, aki 2019-ben is elindult, növelni tudta a támogatottságát 2024-re, legmagasabb arányban Patkós Lajos (175%).

10. Az MSZP országos pártként a megsemmisülés felé halad, ennek megfelelően a megyei önkormányzati támogatottságuk is 4,07% lett. Ennek ellenére kimagaslóan magas megyei támogatottságot kapott az MSZP a megyei listán Túrkevén, csaknem 23%-ot! Ennyit érnek helyi hiteles arcok, akiknek szerintem mindegy lenne, hogy milyen pártlogó van a nevük mellett.

Egyéb érdekességek:

1. A rendszervátás óta nem fordult elő, hogy csak két jelölt induljon el a polgármesteri székét.

2. 1998 óta nem nyert regnáló polgármester Túrkevén, 2024-ig.

3. 1946 óta másodjára nyert túrkevei származású polgármester (vagy tanácselnök), az előző is én voltam, 2019-ben. Hangsúlyoznom: ennek nem tulajdonítok jelentőséget, alkalmasságot nem a származási hely határozza meg, ez csak érdekesség.

A száraz számokat kis irodalommal egészítem ki. Egy kedves, egyébként elkötelezetten jobboldali régi barát az alábbi Váci Mihály (Még nem elég!) versrészlettel gratulált, s javasolta, ajánljam kihívóm figyelmébe is:

„Nem elég jóra vágyni:

a jót akarni kell!

És nem elég akarni:

de tenni, tenni kell!

A jószándék kevés!

Több kell: - az értelem!

Mit ér a hűvös ész?!

Több kell: - az érzelem!“

Közzétettem az idézetet, ami habár szép, s valóban találó, de nem érzem teljesen helyénvalónak, mert szép és elgondolkodtató, de a „jóindulat“ és „tenni akarás“ vonatkozásában is tapasztaltam hiányosságokat politikai ellenfeleim részéről, amelyek jobban bántottak, mint a néhány területen jelentkező "értelem" hiánya, ha már a vershez hasonlítom a helyi politikát. Lentebb képeken a fenti adatok számokban.

 

  

 

Polgármesteri beszámolók

Polgármesteri beszámolók
A kurta kocsma esete az Agrárkamarával, avagy egy döntés megszületésének az útja
A kurta kocsma esete az Agrárkamarával, avagy egy döntés megszületésének az útja
2024. június 13.
(Semmi fontos, csak egy történet a döntéshozásról, annak, akit érdekel) Az Agrárkamara nem...
Na, akkor ezzel megvagyunk.
Polgármesteri beszámolók
2024. június 09.
„Itt járt SRB“
Polgármesteri beszámolók
2024. június 08.
Bíboros bársonyfénybe vonja a Kinizsi utat a lemenő Nap
Polgármesteri beszámolók
2024. június 07.
Polgármesteri beszámolók
Túrkevei választások eredményei a számok tükrében
Túrkevei választások eredményei a számok tükrében
2024. június 12.
A végeleges eredmény óta „rádiócsendben“ voltam, szerencsére egy olyan helyén az...
Megemlékeztünk a Nemzeti Összetartozás Napjáról
Polgármesteri beszámolók
2024. június 05.
Egy fogadás margójára
Polgármesteri beszámolók
2024. június 01.
Megindult a mozi átfogó felújítása
Polgármesteri beszámolók
2024. május 22.

Városunk szolgáltatásai

Az ikonok közül válassza ki a kívánt kategóriát és kattintás után megjelenik a térképen a pontos helye az adott szolgáltatásnak. A térképen megjelenő ikonra kattintva megtalálja a szolgáltatás részletes információit.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további részletes információra van szüksége valamelyik szolgáltatásukkal kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi üzenetküldő segítségével és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Túrkeve Városi Önkormányzat elérhetőségei:

Üzenet

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.