2025. július 05. szombat

Kevi perec

Vissza

A kunsági lakodalmak vendégkínálói között olyan elmaradhatatlan a sodrott kevi perec...

A násznépet és a kapuban bámészkodó menyasszony-lesőket kínálták ezzel az apró finomsággal, ami egész Nagykunság-szerte ismert, csak nevében más: Kisújszálláson a hasonló tésztából és ízzel készült ablakos kalács, a Nagykunság egyéb helyein a kunsági perec... Túrkeve egyik büszkesége ez az ínyencség.

A falusi búcsúknak hasonlókép elengedhetetlen kelléke volt régebben a kunsági mellett a kevi perec. Idővel azonban ünnepi gasztronómiai különlegességből egyre inkább olyan hétköznapi eledellé vált, aminek formája és íze elsősorban Túrkevén jellemző. Itt a napi élelmiszerek között a snack, chips és egyéb rágcsálnivalók mellett előkelő helyet foglal el a Kevi perec ami továbbra is gyakori szereplője az ünnepi asztaloknak.

 Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2 dkg cukor
  • 1 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 3dl tejföl

Elkészítés módja:

½ dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy 2 dl-s csészében vagy pohárban. Amíg az élesztő feljön, addig a szükséges 1 kg liszthez hozzáadjuk a zsiradékot és a többi hozzávalót. Legvégül a tejben habosra feljött élesztőt. Összekavarjuk a hozzávalókat, és addig gyúrjuk a tésztát, míg el nem válik a dagasztó edény falától. Az alaposan kidolgozott tésztát cipó formájúra alakítjuk. Letakarjuk, és 20 percig állni hagyjuk. Utána 6-8 részre felvágjuk a tésztát. Az egyes darabokat tovább csipkedjük olyan kis darabokra, amelyből kb. 25-30 cm hosszú, 3mm egyenlő vastagságú rudat nyújtunk. Ezután az egyenlőre kinyújtott tészta két végét ellentétes irányba a nyújtó deszkán megsodorjuk, majd felemeljük, s a két végét összefogjuk. A tésztánk magától összefonódik. Utána az összesodrott tészta két végét óvatosan megfogjuk, bedugjuk a tekert végébe a tésztának, kicsit összenyomjuk, s így elkészül a szép kerek perecünk. A tepsiben elhelyezett pereceket sütés előtt felvert tojással megkenjük. A tésztát 230 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

3. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://www.pekszovetseg.hu/kunsagi-perec

http://www.pekrend.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=50:kunsagiperec&catid=20:hires-termekek&Itemid=33

Polgármesteri beszámolók

Polgármesteri beszámolók
Szkandersport népszerűsítése és az Albán-Túrkeve kapcsolatok megteremtése
Szkandersport népszerűsítése és az Albán-Túrkeve kapcsolatok megteremtése
2024. december 04.
A mai napon hivatalomban látogatást tett Hafuzi Avnija úr, az Albán Köztársaság...
Szökőkút a ligetben
Polgármesteri beszámolók
2024. november 26.
Önnek már van nyaralója?
Polgármesteri beszámolók
2024. november 21.
Aktív- és ökoturisztikai konferencián
Polgármesteri beszámolók
2024. november 21.
Polgármesteri beszámolók
A csoda közeledik
A csoda közeledik
2024. november 28.
A választások idején foglalkoznom kellett azzal, hogy áttekintsem azokat a vetéseket, amelyek az...
Búcsúzunk
Polgármesteri beszámolók
2024. november 18.
Elfogás
Polgármesteri beszámolók
2024. november 13.
INGYENES padlásfödém szigetelés
Polgármesteri beszámolók
2024. november 12.

Városunk szolgáltatásai

Az ikonok közül válassza ki a kívánt kategóriát és kattintás után megjelenik a térképen a pontos helye az adott szolgáltatásnak. A térképen megjelenő ikonra kattintva megtalálja a szolgáltatás részletes információit.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további részletes információra van szüksége valamelyik szolgáltatásukkal kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi üzenetküldő segítségével és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Túrkeve Városi Önkormányzat elérhetőségei:

Üzenet

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.