Túrkevén a legfőbb ünnepi étel a birkapaprikás, amelyet jeles alkalmakra rendszerint férfiak főznek, bográcsban, szabad tűzön évszázadok óta a legelőn és a városban egyaránt...
Túrkevén a legfőbb ünnepi étel a birkapaprikás, amelyet jeles alkalmakra rendszerint férfiak főznek, bográcsban, szabad tűzön évszázadok óta a legelőn és a városban egyaránt. Túrkevén és Ecsegpusztán elkészítésének fő mozzanatai állandóak, és azok ázsiai párhuzamai is feltárásra kerültek. Legjellegzetesebb sajátossága, hogy a fejet és a lábakat főzés előtt megperzselik, és lehetőleg keverés nélkül főzik. A kettévágott fej a velő fűszerezése után összekötve kerül a bográcsba. Ez az elkészítési mód a Szolnok Megyei Néprajzi Atlasz és az azt megalapozó kutatások szerint Túrkevén általános. Azonosságai Kazakisztánban Oszétiában is felfedezhetőek. Napjainkra népszerűsége a Nagykunság határain is túlnőtt.
Egyre jelentősebb azon turisták száma, akik kizárólag a Kevi Birkapaprikás fogyasztásáért látogatnak Túrkevére. A kevi Juhászfesztivál külön versenykategóriaként kezeli, amelyben nem csak a helyi főzők érnek el jelentős eredményeket. Ilyenkor a más településekről érkezők is „Kevit” főznek, ami a fesztivál résztvevői körében rendkívüli népszerűségnek örvend.
Egy falatnyi hagyomány… ezt tartják róla Túrkevén, és esküsznek arra, hogy minden kunsági város főztjénél jobb a kevi birkapaprikás. Kevés eltérés van a receptek között, de ami a főzést illeti, egy szembeötlő különbség az, hogy a kevi birkapaprikást bográcsban főzik.
Az ikonok közül válassza ki a kívánt kategóriát és kattintás után megjelenik a térképen a pontos helye az adott szolgáltatásnak. A térképen megjelenő ikonra kattintva megtalálja a szolgáltatás részletes információit.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további részletes információra van szüksége valamelyik szolgáltatásukkal kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi üzenetküldő segítségével és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.