2024. február 22. csütörtök

A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása EFOP-2.4.3-18-2018-00013

Vissza

TÚRKEVE VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 24 903 735 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el a Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez „A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása” című Felhívásra benyújtott „Önkormányzati bérlakások felújítása, korszerűsítése a szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása céljából” című, EFOP-2.4.3-18-2018-00013 számú támogatási kérelem keretében.

TÚRKEVE VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 24 903 735 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el a Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez „A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása” című Felhívásra benyújtott „Önkormányzati bérlakások felújítása, korszerűsítése a szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása céljából” című, EFOP-2.4.3-18-2018-00013 számú támogatási kérelem keretében.

A támogatás intenzitása: 100%.
Túrkeve városban 2 db szegregációs zóna és 5 db szegregációval veszélyeztetett terület van. A lakosság harmadát, kb. 3.000 főt a BKTT Szociális Szolgáltató Központ különböző adományokkal, szolgáltatásokkal segíti.
A projektben az alábbi tevékenységek elvégzését tervezzük:
1. tevékenységcsoport:
Cél: A folyamatos szociális munka megteremtésével a szegregátumban élők társadalmi helyzetének javítása
I. Társadalmi felzárkózási képzések biztosítása a program lebonyolításában, szolgáltatások biztosításában résztvevő szakemberek számára. Ezen belül:
1. Szupervízió a projektben résztvevő szakemberek számára: Illeszkedés a felhívásban meghatározott támogató tevékenységhez: folyamatos szociális munka megteremtése
A szupervízió a szakmai személyiségfejlesztés, hivatásgondozás, a ma elérhető egyik legjobb szakmai személyiséggondozó és kiégés megelőző módszer. A szupervízió elősegíti a szakmai elfáradás, kiégés megelőzését, a kapcsolatok fejlődését, a hatékonyabb együttműködést.
2. Személyiségfejlesztő tréning a projektben részvevő szakemberek számára: Képzési program megnevezése: ”Érzékenyítő tréning a szegregált környezetben, mélyszegénységben élők hátrányainak csökkentésére a Jelenlét módszertan alkalmazásával” - Magyar Máltai Szeretetszolgálat
3. Szociális munkások tevékenységének támogatása. Célja: A szociális munkások és a szociális szolgálatnál foglalkoztatott személyek közös program során hangolják össze tevékenységüket. Ennek formája: work-shop
II. Hiányzó szakemberek biztosítása (pl.: esélyegyenlőségi mentor, társadalmi felzárkózási szakember biztosítása). Életvezetési és adósságkezeléssel kapcsolatos tanácsadások biztosítása, (szakemberek bére, járulékai elszámolható)
III. Jogi tanácsadás, adósságkezelési tanácsadás, önkormányzatokkal bérlőkijelölési jogról történő megállapodások elősegítése, abban történő segítségnyújtás.
Ennek keretében: Életvezetési és adósságkezeléssel kapcsolatos tanácsadás és adósságkezelés kidolgozása valósul meg.
TANÁCSADÁS tematika:
A szolgáltatás azoknak a lakhatással összefüggésben eladósodott, szociálisan rászoruló családoknak kíván segíteni, akik maguk is készek és képesek tartozásuk részbeni megfizetésére. Az adósságkezelési szolgáltatás során tanácsadást és segítő csoportfoglalkozást biztosítunk. Ezt a részleges fizetőképességet egészíti ki a támogatás, a méltányolható körülményekhez igazodóan. Mivel az adósságkezelés fő célja az érintettek fizetőképességének helyreállítása, abban is segítséget kívánunk nyújtani, hogy a jövőben hogyan kerülheti el az eladósodást.
Az adósságkezelési tanácsadás személyre szabott. A tanácsadás célja az eladósodás okainak felderítése, az okok megszüntetése, és olyan életvezetési stratégia felépítése, melynek mentén megelőzhető a hátralékossá válás.
Tanácsadás alkalmával feltárjuk tehát az adóssá válás okait, feltérképezzük a lehetőségeket, megoldásokat keresünk, közös problémamegoldást javaslunk
Célcsoport: Lakhatásban összefüggésben eladósodottak
A szegregálódási folyamat felszámolásának hatékony eszköze lehet, hogy az érintettek személyre szabott tanácsadásban részesülnek.
Életvezetési tanácsadás: Az életvezetési tanácsadás az aktuális életproblémák megoldásában segít az elérni kívánt célok szem előtt tartásával. Elsősorban a szegregátumban élő lakosokra terjed ki, akik életük egy bizonyos szakaszában olyan nehézséggel, problémával, konfliktus- vagy stresszhelyzettel találkoztak, aminek a megoldásához, továbblépéshez, úgy érzik, hogy segítségre van szükségük.
Életvezetési tanácsadás kiterjed a szülő-gyermek viszony, esetleges generációs szakadékbeli különbségekből fakadó problémák kezelésére is.
IV. Önkormányzatokkal bérlő kijelölési jogról történő megállapodások elősegítése, abban történő segítségnyújtás
A projektben dolgozó szakemberek segítséget nyújtanak a szociális lakások bérlő kijelölésében, környezettanulmányt készítenek, részt vesznek a szociális bizottság döntésében.
V. Új szolgáltatások bevezetése a szegregátumban élők társadalmi esélyeinek növelése érdekében.
Klubok létrehozása: pl. Baba-mama klub, védőnői szolgáltatás megerősítésével
Az itt élő családok, édesanyák életét megkönnyítő, kézzelfogható, használható tudás átadása, tevékenységközpontú klubfoglalkozások keretében
Cél: Közvetlen cél a fiatal édesanyák szocializációja a csecsemőgondozási ismeretek átadása.
mindennapi higiéné, a babápolás,
az anyatejes táplálás fontossága,
az édesanyák egészségmegőrzése,
a tudatos családtervezés.

2. tevékenységcsoport:
A projekt keretében 5 db önkormányzati bérlakás felújítása, komfortosabbá tétele mellett a szegregátumokban élők társadalmi helyzetének javítása a folyamatos szociális munka megteremtésével a fő feladatunk.

A projekt keretében ezen kívül a szükséges szakemberek foglalkoztatása, kötelező nyilvánosság biztosítása, projektmenedzsment, műszaki ellenőri tevékenység, eszközbeszerzés, a célcsoport költöztetése stb. tevékenységek valósulnak meg.

A projekt eredményeként az 1. tevékenységcsoportban végzett tevékenységekkel legalább 48 főt érünk el, akik élethelyzete a program hatására javul.
A projekt keretében a 2. tevékenységcsoportban 5 db önkormányzati bérlakás felújítása, komfortosabbá tétele mellett a szegregátumokban élők társadalmi helyzetének javítása a folyamatos szociális munka megteremtésével a fő feladatunk. Az 5 db bérlakás felújításának hatására 16 fő lakhatási helyzete javul jelentősen.
A projekt befejezési dátuma: 2018. december 15.

Polgármesteri beszámolók

Polgármesteri beszámolók
Köszönet a városszépítőknek
Köszönet a városszépítőknek
2024. február 13.
Előző bejegyzésemben jeleztem, hogy hétvégén másról is szerettem volna írni. A Balogh János...
Ecsegpuszta 40
Polgármesteri beszámolók
2024. február 10.
Könyvbemutató és emlékkonferencia
Polgármesteri beszámolók
2024. február 08.
Finta Múzeum megújulása
Polgármesteri beszámolók
2024. február 07.
Polgármesteri beszámolók
20. Balogh János Nagykunsági, Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferencia
20. Balogh János Nagykunsági, Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferencia
2024. február 11.
Pénteki emlékezetes nap után a szombati nap ismét egy konferenciával, megemlékezéssel telt....
A kuncsorbai út újabb egyeztetései
Polgármesteri beszámolók
2024. február 05.
Az önkormányzati választások elé
Polgármesteri beszámolók
2024. február 04.

Városunk szolgáltatásai

Az ikonok közül válassza ki a kívánt kategóriát és kattintás után megjelenik a térképen a pontos helye az adott szolgáltatásnak. A térképen megjelenő ikonra kattintva megtalálja a szolgáltatás részletes információit.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és további részletes információra van szüksége valamelyik szolgáltatásukkal kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi üzenetküldő segítségével és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Túrkeve Városi Önkormányzat elérhetőségei:

Üzenet

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.