ELKEZDŐDNEK AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEI TÚRKEVÉN

  • Beküldve: 2018. 04. 24.

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: TÚRKEVE VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

A PROJEKT CÍME: ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE TÚRKEVE VÁROSÁBAN I. ÜTEM

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00049
A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 164 928 980 FT
A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
A PROJEKT TERVEZETT BEFEJEZÉSI DÁTUMA: 2018.12.31.

A projekt során az Általános Iskola (Kossuth u. 33.) épülete kerül korszerűsítésre. Jelenleg a szigetelés hiányossága miatt az épületek fűtése során magas a hőveszteség, ez megakadályozza a komfortos hőmérséklet elérését az épületekben. A kazánok egy része szintén elavult, hatásfoka jelentősen csökkent az elmúlt években. A két tényező együttesen eredményezi a magas költségeket, melyek csökkentését hivatott elérni a beruházás eredményeként.
Komplex energetikai fejlesztés szükséges, hiszen az épület fűtési rendszere gépészetileg és gazdaságilag is elavult, a nyílászárók egy részének cseréje 2011-ben elkészült, azonban a cserével nem érintettetek elavultak, nem hőszigeteltek és nem tudják a minimum energetikai mutatókat sem.
Az Önkormányzat célja az intézményeket napi rendszerességgel használó lakosság komfortérzetének, illetve az ott dolgozók munkakörülményeinek javítása az energetikai fejlesztések által. Ezen felül szeretne jó példát mutatni mind a köz, mind pedig a magánszereplők számára a „zöld energia” felhasználásával.
A fejlesztés során megvalósuló főbb beruházások:
• 12 kW napelem kialakítása
• Az épület utólagos szigetelése
• Fűtéskorszerűsítés
• Fa és műanyag nyílászárók cseréje
• Projektarányos akadálymentesítés

A beruházás hozzájárul az önkormányzat által közcéllal működtetett (100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő) intézmények primerenergia-felhasználásának csökkenéséhez, ezáltal az abból adódó ÜHG-kibocsátásának csökkentéséhez.
A fentiek folyományaként a megújuló energiaforrások kiaknázása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, így hozzájárulva a település további fejlesztési terveinek finanszírozásához.